IP waarde binnen een cleanroom

Een cleanroom zorgt voor een gecontroleerde omgeving of ruimte waarin verontreiniging tot het minimum wordt beperkt. Denk hierbij aan gebouwen waar ‘gevoelige’ productieprocessen of waar milieutechnisch en wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Of het nu gaat om farmaceutische productie, elektronische assemblage of biotechnologisch onderzoek. Als richtlijn wordt IP waarde IP54 of IP64 aangehouden als norm bij het verlichten van een cleanroom. In deze blog gaan wij dieper in op de IP waarde binnen een cleanroom.

Welke IP waarde voor cleanroom armaturen?

Ziekenhuizen, levensmiddelenfabrikanten en laboratoria stellen hoge eisen aan verlichting. In deze sectoren is hygiëne van cruciaal belang. Daarom dient de verlichting naast de eisen van de eindgebruiker ook te voldoen aan de overheidsnormen. Op het gebied van hygiëne worden er hoge eisen gesteld aan cleanroom armaturen voor ruimtes zoals operatiekamers, algemene ziekenhuisruimtes en laboratoriums. Zo dienen zij te voldoen aan specifieke IP normen voor bescherming tegen stof, vocht en chemische blootstelling. Voor cleanroom armaturen wordt bij voorkeur een zo hoog mogelijke IP-waarde gewenst: IP54 of IP64 (IP54: spatwaterdicht en stofvrij/IP64: Plensdicht en stofdicht).

Wat is IP Waarde?

IP staat voor ‘Ingress Protection’. Deze waarde geeft aan hoe goed apparatuur beschermd is tegen stof en water. De IP-waarde wordt altijd omschreven aan de hand van twee cijfers achter de letters IP. Het eerste cijfer geeft de stofbestendigheid aan en de tweede de waterbestendigheid.

Productiepartner voor cleanroom verlichting

Luxor Licht is expert op het gebied van maatwerk lichtsystemen voor cleanroom ruimten met de hoogste kwaliteitstandaard. De armaturen van Luxor Licht worden samen met u ontworpen en in korte tijd dichtbij voor u op maat geproduceerd. Op deze manier is de lichtoplossing perfect afgestemd voor uw cleanroom omgeving. De armaturen voldoen altijd aan de hoogste normen van hygiëne en zijn ontworpen en geproduceerd voor eenvoudige reiniging. Op deze manier creëren wij samen met onze partners waardevolle lichtoplossingen.

Wilt u meer weten over de juiste verlichting binnen een cleanroom? 

Productiepartner voor cleanroom verlichting

Vraag gratis uw lichtoplossing aan. Wij nemen vrijblijvend contact u op. Onze medewerkers staan voor u klaar.

  • Wij horen graag uw wensen & behoeften
  • Wij gaan kosteloos voor u aan de slag
  • Wij geven vrijblijvend lichtadvies op maat