Geel cleanroom armatuur

Een veelgehoorde term op het gebied van verlichting binnen een cleanroom is een ‘geel armatuur’ of ‘Amber verlichting’. De toevoeging geel bij een cleanroom armatuur verwijst naar de lichtkleur dat geel licht uitstraalt. Dat is niet zonder reden. Een cleanroom is een gecontroleerde werkomgeving die een extreem laag niveau van verontreiniging vraagt. Dit betekent een afgesloten ruimte met zo min mogelijk stof, chemische dampen of andere verontreiniging. Een cleanroom wordt vaak gebruikt binnen de biotechnologie, farmaceutische productie, fabricage van halfgeleiders en andere sectoren waar een ‘schone’ omgeving cruciaal is. Wij vertellen graag meer over een geel cleanroom armatuur en het belang hiervan.

Wat houdt een geel cleanroom armatuur in?

Een armatuur met geel licht is speciaal ontworpen voor werkruimtes waarin gevoelige (productie)processen plaatsvinden. Blauw en ultraviolet UV licht kunnen namelijk reacties veroorzaken die een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van een product of proces. Geel licht word bijvoorbeeld gebruikt tijdens de productie van halfgeleiders maar kan ook gebruikt worden in ruimtes waar UV inspecties gedaan worden.

De voordelen van een geel cleanroom armatuur

Het gebruik van gele verlichting in een cleanroom heeft enkele specifieke voordelen:

  1. Zo verlaagt gele verlichting het risico op het aantasten van de kwaliteit van producten en processen omdat het de lichtkleur geel minder energierijk is.
  2. Geel licht zorgt voor het uitfilteren van UV stralen, wat belangrijk is in een omgeving waar UV schadelijk kan zijn voor de materialen die worden gebruikt.
  3. Voor ruimtes waar UV inspecties gedaan worden kun je productie en controle in één ruimte uitvoeren. Dit verhoogd de efficiency en mensen hoeven niet in het donker te werken wat een positief effect heeft op de veiligheid.

Cleanroom verlichting Luxor Licht

Bij Luxor Licht beschikken we over een uitgebreid assortiment aan cleanroom verlichting. Dit houdt in dat we voor iedere cleanroom toepassing een maatwerk oplossing kunnen creëren. De optie tot het toevoegen van geel licht is dan ook voor ieder cleanroom armatuur beschikbaar. Dit betekend dat er een gele lens optiek wordt toegevoegd aan het armatuur, welke het licht filtert tot 520nm en speciaal ontworpen is voor de hoogste veiligheid en kwaliteit binnen een cleanroom. Maak via onderstaand assortiment kennis met onze cleanroom armaturen.

Vraag gratis uw lichtoplossing aan. Wij nemen vrijblijvend contact u op. Onze medewerkers staan voor u klaar.

  • Wij horen graag uw wensen & behoeften
  • Wij gaan kosteloos voor u aan de slag
  • Wij geven vrijblijvend lichtadvies op maat