Balvaste sportarmaturen

Balvaste sportarmaturen zijn speciaal ontworpen armaturen die bestand zijn tegen de impact van ballen of andere sportuitrusting. De term balvastheid wordt vaak gebruikt in de context van verlichting in sporthallen, gymzalen, en overige indoor sportcomplexen waar balsporten worden beoefend. De behuizing van balvaste sportarmaturen is robuust genoeg om de kracht van een bal te weerstaan zonder te breken of beschadigd te raken.

Waarom balvaste sportarmaturen?

Balvaste sportarmaturen zijn niet alleen ontworpen om fysieke impact te weerstaan, maar ook om de veiligheid te garanderen en te zorgen dat de verlichting blijft functioneren. Dit is enorm belangrijk binnen een sportomgeving waar een constante output van licht essentieel is. Dit bevordert zowel de prestaties als de veiligheid van de sportbeoefenaar. Vaak zijn balvaste sportarmaturen ook ontworpen met beschermende kooien of sterke diffusers om de lampen te beschermen en de kans op schade verder te verminderen.

Type afschermingen voor balvaste armaturen

Er zijn verschillende soorten afschermingen die worden gebruikt voor balvaste sportarmaturen. Dit is afhankelijk van het type sportactiviteit en de eisen van de sportfaciliteit waarin de sportverlichting wordt verwerkt. Veelvoorkomende afschermingsopties zijn:

Kooi-afschermingen: Bestaande uit stevige metalen kooien die de lamp beschermen tegen direct contact met ballen. Wordt gebruikt in gebieden waar de kans op schade groot is.

Polycarbonaat afschermingen: Polycarbonaat is een sterk en duurzaam materiaal. Het kan impact door ballen absorberen zonder te breken. Polycarbonaat biedt een goede bescherming in combinatie met lichtdoorlatendheid.

Glasvezelversterkte kunststof (GVK) afschermingen: Gemaakt van glasvezel en kunststofhars, waardoor ze extreem sterk zijn. GVK-afschermingen zijn tevens licht van gewicht.

Certificering voor balvaste sportarmaturen

Er zijn verschillende certificeringen en normen die van toepassing kunnen zijn op balvaste sportarmaturen. Dit is vooral afhankelijk van het type accommodatie en type sportactiviteit. Een veel voorkomende certificering is de Duitse norm DIN 18032. Deze norm test vereisten voor sportfaciliteiten in combinatie met verlichtingssystemen. Balvaste armaturen worden door een test blootgesteld aan herhaalde impact van standaard ballen met gedefinieerde snelheden en energieniveaus. Het balvaste sportarmatuur wordt vervolgens onderzocht op eventuele schade na iedere test.

Wilt u meer weten over het juiste balvaste sportarmatuur binnen uw sportproject?

Vraag gratis uw lichtoplossing aan. Wij nemen vrijblijvend contact u op. Onze medewerkers staan voor u klaar.

  • Wij horen graag uw wensen & behoeften
  • Wij gaan kosteloos voor u aan de slag
  • Wij geven vrijblijvend lichtadvies op maat