Asymmetrische sportverlichting

De kwaliteit van verlichting heeft een enorme invloed op de prestaties, sfeer en ervaring tijdens het sporten. Sport kent veel verschillende soorten complexen en accommodaties. De oplossingen op het gebied van sportverlichting vragen daarom altijd om unieke armaturen. Eén ding is zeker, de verlichting moet optimaal zijn tijdens het sporten. Zeer geschikt voor sporthallen is asymmetrische verlichting. Een armatuur met een brede asymmetrische lichtverdeling zorgt voor een goede gelijkmatigheid van licht wanneer deze langs de lange zijden van de baan zijn geïnstalleerd. In deze blog gaan wij dieper in op asymmetrische sportverlichting.

Wat is het verschil tussen symmetrische en asymmetrische sportverlichting?

Het belangrijkste verschil tussen asymmetrische en symmetrische verlichting is de richting van de lichtstroom. Symmetrische armaturen verspreiden licht gelijkmatig in alle richtingen. Deze vorm van verlichting is zeer geschikt voor algemene verlichting van grote ruimten of als accentverlichting voor taken waar veel licht voor nodig is. Asymmetrisch licht daarentegen heeft een niet-evenredige verspreiding van licht en is daarmee perfect voor verlichting die één richting op moet schijnen. Op deze manier minimaliseert het de reflectie van ongewenst licht en helpt het lichtvervuiling te verminderen. Asymmetrische verlichting zijn goed toepasbaar in bijvoorbeeld sporthallen waar padel, tennis of badminton wordt gespeeld.

Bij deze sporten moeten de gebruikers over grote gebieden kunnen bewegen en snel kunnen inzien waar de bal terechtkomt. Voor het spel is een gelijkmatige en verblindingsvrije verlichting nodig, niet alleen op het veld zelf, maar ook buiten de lijnen van het speelveld. Op deze manier kunnen zowel de spelers als het publiek het verloop van het spel volgen. Daarnaast worden er ook hoge eisen gesteld aan het verticale licht, zodat spelers de bal op verschillende hoogtes gemakkelijk kunnen zien en snel in alle richtingen kunnen reageren. Om verblinding te voorkomen wanneer de blik naar boven en opzij wordt gericht, worden de armaturen horizontaal langs de zijkanten van het veld geplaatst en wordt het licht naar binnen gericht met een asymmetrische lichtverdeling.

Wat zijn de voordelen van asymmetrische sportverlichting?

Asymmetrische verlichting heeft geavanceerde LED technologie die het uitstotend licht in één richting kan sturen zonder verblinding te veroorzaken bij de sporters. Bij de meeste armaturen wordt er gebruik gemaakt van een reflector om zo het licht de juiste kant op te sturen. Op deze manier kunnen asymmetrische armaturen toch dezelfde lichtuitstoot bereiken als symmetrische armaturen, maar met een veel lager energieverbruik. Er wordt namelijk geen licht verspild in richtingen waar je er geen gebruik van maakt. Hierdoor heb je ook minder lichtbronnen nodig, wat je energie-, onderhouds-, en investeringskosten bespaart. Daarnaast verzorgt asymmetrisch licht de overgang van donker naar licht, waardoor ogen functioneren onder een comfortabel licht. Hierdoor is asymmetrisch licht in sporthallen aangenaam voor zowel de spelers als het publiek.

Wilt u meer weten over asymmetrische sportverlichting?

Vraag gratis uw lichtoplossing aan. Wij nemen vrijblijvend contact u op. Onze medewerkers staan voor u klaar.

  • Wij horen graag uw wensen & behoeften
  • Wij gaan kosteloos voor u aan de slag
  • Wij geven vrijblijvend lichtadvies op maat